Fondacija "Popis 2013" - Kako se pravilno popisati

Fondacija "Popis 2013", koju su osnovale najznačajnije bošnjačke organizacije, pripremila je letak s kratkim i jednostavnim uputama za građane u vezi s oktobarskim popisom.

Fondacija


Podijeli na Facebook-u

Starije osobe

Između ostalog, u ovom letku potcrtano je da će popis obuhvatiti sve bh. građane koji se u trenutku popisa nalaze u domovini te sve članove određenog domaćinstva, bez obzira na to jesu li u trenutku popisa prisutni ili odsutni iz BiH.

Iz Fondacije su ponovili da će popis biti rađen od 1. do 15. oktobra 2013. godine u vremenu od devet do 21 sat te da će, ako u domaćinstvu zatekne najmanje jednu odraslu osobu, popisivač obavit popis svih članova tog domaćinstva.

Posebna olovka

- Ako u stanu u trenutku dolaska popisivača budu maloljetnici, starije osobe ili, jednostavno, ne bude nikoga kod kuće, popisivač će ostaviti obavještenje te se po potrebi vratiti u isto domaćinstvo - navedeno je u afiši.

Iz Fondacije su poručili građanima da popisivač ima obavezu da popisne obrasce popuni posebnom hemijskom olovkom koju je dobio uz popisni materijal i koja će sadržavati oznake popisa 2013. Također, na kraju popisa popisivač treba dati građanima popisnice na uvid, kako bi provjerili vjerodostojnost unesenih podataka.

Načini popisa građana koji su van domovine

- Osobe koje se u trenutku popisa nalaze van domovine (na radu,
Å¡kolovanju, hadžu...) trebaju se popisati kao članovi tog domaćinstva, a popis će obaviti član njihove porodice koji je u BiH. 

- Oni koji se privremeno nalaze u inozemstvu, imaju imovinu u BiH i nisu dio nekog domaćinstva u BiH (porodica stradala u ratu ili se svi članovi te porodice nalaze u inozemstvu), a pri tome imaju namjeru da žive u domovini, trebaju doći u BiH u vrijeme provođenja popisa. Popis trebaju obaviti u saradnji s lokalnom popisom komisijom.

- Popis građana koji žive u inozemstvu bit će obavljen putem posebnog obrasca koji će biti objavljen na internet-stranici Agencije za statistiku BiH. Oni će biti evidentirani u posebnu bazu podataka i neće biti dio stalno nastanjenog stanovništva BiH.

-> Download PDF (skinite upute za građane u vezi s oktobarskim popisom)


comments powered by Disqus