Čović: Hrvata u BiH ima blizu 570 000

- Prema podacima koji se svakodnevno dobivaju, ja osobno mislim da će Hrvata u BiH prema zadnjem popisu stanovništva biti oko 570.000, izjavio je danas u Mostaru predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović: Hrvata u BiH ima blizu 570 000


Podijeli na Facebook-u

Posljednji popis stanovništva u BiH proveden je 1992. godine kada je u BiH živjelo oko 4,3 miliona stanovnika. Tada je bilo registrirano oko 760 000 Hrvata katolika.

Prema podacima Katoličke crkve broj Hrvata katolika se prepolovio pa ih je na kraju 2012. godine evidentirano oko 434 000.

Uoči popisa Hrvati su organizovali brojne kampanje kako bi što veći broj Hrvata bio popisan u BiH. Hrvatska biskupska konferencija uputila je poziv vjernicima u Republici Hrvatskoj podrijetlom iz BiH da se odazovu na popis stanovništva.

Državni ured za Hrvate izvan RH uputio je uoči popisa poziv Hrvatima iz BiH i njihovim sunarodnjacima podrijetlom iz te zemlje u Hrvatskoj i diljem svijeta da se odazovu na skori popis stanovništva, kućanstava i stanova ističući da osobe koje se trenutačno nalaze u Hrvatskoj neće izgubiti nikakva prava ako se popišu u BiH.

Prema pisanju hrvatskog Večernjeg lista na traženje HDZ-a Bosne i Hercegovine županijski ogranci HDZ-a diljem Hrvatske krenuli su u akciju upoznavanja Hrvata rođenih u BiH uoči popisa od 1. do 15. oktobra 2013. godine.

Na portalu popis2013.net već je ranije u prilozima pisano o aktivnostima HDZ-a Hrvatske koji ja kao politička stranka druge države organizovao brojne kampanje širom Hrvatske kako bi što više Hrvata došlo u BiH na tada predstojeći popis.

Ukoliko su ove kampanje uspjele onda je po Čavićevoj procjeni popisano oko 140 000 Hrvata koji ne žive u BiH već uglevnom u Hrvatskoj. O masovnom dolasku Hrvata iz Hrvatske na popis u BiH pisali su i hrvatski mediji.


comments powered by Disqus